Wednesday, February 13, 2013

Exchange 2010 SP3 uit, nog niet compatible met Exchange 2013

Toen vorig jaar Exchange 2013 gelanceerd werd bleek dat deze nog niet compatible was met Exchange 2010. Met andere woorden, het was nog niet mogelijk om deze te installeren in een bestaande Exchange 2010 omgeving, laat staan het uitvoeren van een upgrade. Het wachten was op Exchange 2010 SP3, pas als dit service pack op alle Exchange 2010 computers staat zou je Exchange 2013 kunnen installeren.

Het goede nieuws is dat Exchange 2010 SP3 vandaag uitgekomen is:

Naast alle beschikbare updates tot nu toe, bevat Exchange 2010 SP3 ook ondersteuning voor installatie op servers met Windows Server 2012.

Minder goed nieuws is dat Microsoft weer uitstel heeft aangekondigd, ditmaal in de vorm van een aanvullende vereiste. Exchange 2013 is pas compatible met Exchange 2010 SP3 als Cumulative Update 1 geïnstalleerd is en deze is op het moment van schrijven nog niet beschikbaar. Wel is deze aangekondigd voor Q1, wat effectief betekent dat deze elk moment uit kan komen.

Nu installeren of even wachten?

Mijn advies is om de download link voor Exchange 2010 SP3 maar even met rust te laten, tenzij het gaat om een test-omgeving. Ten eerste omdat leveranciers van backup-, monitoring- en antivirussoftware even tijd nodig hebben om hum producten aan te passen voor Exchange 2010 SP3, of tenminste aan te kondigen dat zij deze versie ondersteunen. Het zelfde geldt voor applicaties als BES of Good. Ik heb al een melding gezien van een early adopter die  aangaf dat Microsofts eigen Forefront Protection for Exchange niet meer goed werkte na de installatie van SP3.

Een tweede reden is dat het verstandig is om even aan te kijken welke andere problemen early adopters melden. Het is de afgelopen jaren meer dan eens voorgekomen dat een update of service pack in tweede instantie toch een aantal gebreken kende of zelfs nieuwe problemen introduceerde. Volg daarom de discussies in Forums, gebruik Twitter of lees blogs als deze.

Wat dan wel?

Goede voorbereiding is het halve werk. Begin met het opstellen van een migratieplan, schrijf de stappen uit die je uit wilt gaan voeren om de upgrade uit te voeren. Een upgrade van Exchange is altijd complexer dan je denkt, er komt veel planning bij kijken. Maar belangrijker is nog wel dat je goed begrijp hoe het proces in elkaar steekt, waar verbinden je clients naartoe tijdens de migratie bijvoorbeeld en hoe weet ik zeker of ik aan alle prerequisits voldoe?

Helaas is een groot deel van de bekende hulpmiddelen nog niet bijgewerkt voor Exchange 2013. Zo rept de Exchange 2013 Help met geen woord over migratie, is de Exchange Deployment Assistant nog niet bijgewerkt en zijn er nog geen Install Guide Templates voor Exchange 2013.

Voor meer informatie volg dit blog, volg mij op Twitter of neem contact op voor ondersteuning of advies.

No comments: