Tuesday, February 12, 2013

Fix: Apple iOS en explosieve groei van Exchange logfiles

Update: Inmiddels is Software Update 6.1.2 van iOS uitgebracht, deze zou dit probleem op moeten lossen.

Het Exchange ActiveSync (EAS) protocol is inmiddels de de facto standaard geworden om mobiele devices te synchroniseren met je Exchange-mailbox. Zelfs 3rd party mailservers en de Windows 8 Mail app maken tegenwoordig gebruik van EAS. En dat is goed want EAS is veel krachtiger dan losse protocollen voor het synchroniseren van mail, contactpersonen en afspraken.

Maar met het massaal omarmen van EAS als standaard, de huidige schaal van datacenters en het feit dat iedere gebruiker wel één of meerdere devices heeft wordt ook de achilleshiel duidelijk. Wat als een bekende fabrikant van mobiele devices een bug in zijn EAS client heeft zitten? Niet alleen Apple maar ook Google is hier al meer dan eens mee in de fout gegaan, iOS en Android hebben met enige regelmaat te kampen gehad met bugs in de EAS client.


De laatste bug is in Apple iOS 6.1; een bug in het verwerken van afspraken zorgt voor hoge CPU load en een enorme toename van transactie logs op Exchange 2010 servers. Omdat impact op de servers zo hoog is en Apple nog geen fix gemaakt heeft wordt voor beheerders van Exchange aangeraden om IOS 6.1 devices te blokkeren.

Microsoft heeft het volgende artikel gepubliceerd voor Exchange beheerders: Rapid growth in transaction logs, CPU use, and memory consumption in Exchange Server 2010 when a user syncs a mailbox by using an iOS 6.1-based device

Verder wordt aangeraden om de storing te melden bij Apple Enterprise Support. Last but not least: raad je gebruikers aan om niet te upgraden naar iOS 6.1, het is namelijk niet mogelijk om deze update terug te draaien.

Aanvulling:  Apple erkent de bug en bied een work-around aan (per device). Aan een echte fix wordt nog gewerkt.

5 comments:

John van Leeuwen said...

Dit is heus niet leuk in deze Apple omgeving.. ;)

Jetze Mellema said...

Dat kan ik me voorstellen. Daarom heb ik ook een foto van jou bij het artikel gezet. :)

Remko de Koning said...

Hoi Jetze, weet jij of Exchange 2007 ook vatbaar is hiervoor?

Ruud Kruithof said...

Hoi Remko,

Volgens Tony Redmond wordt Exchange 2007 ook geraakt door deze bug:
http://www.windowsitpro.com/blog/tony-redmonds-exchange-unwashed-50/exchange-server/apple-ios-61-upgrade-excessive-transaction-log-growth-145223

Jetze Mellema said...

Microsoft heeft alleen bevestigd dat dit in Exchange 2010 optreedt, de verwachting is inderdaad dat het ook Exchange 2007 en 2013 treft.