Wednesday, February 26, 2014

PowerShell command logging view in Exchange 2013 SP1

Op een enkele config-file na vind het gehele beheer van Exchange 2007, 2010 en 2013 plaats in PowerShell. In Exchange 2007 en 2010 hadden we ook de Exchange Management Console, een MMC-console die je kon laten zien welke PowerShell cmdlets er onder de motorkap uitgevoerd werden. Een handig hulpmiddel om scripts te maken, te documenteren of gewoon om de Exchange cmdlets te leren.

Exchange 2013 wordt primair ontwikkeld voor Office 365, de MMC-console heeft hier dus geen prioriteit meer en kwam dan ook niet meer terug. Een groot deel van de features werden in het vernieuwde ECP toegevoegd: Exchange Admin Center. Helaas ontbrak hier de mogelijkheid om te kunnen zien welke PowerShell cmdlets er onder de motorkap uitgevoerd werden. De reden is dat er in EAC nogal wat truuks uitgehaald worden en de cmdlets en de gebruikte parameters soms wezenlijk afwijken van wat je zelf in EMS zou gebruiken.

In SP1 voor Exchange 2013 komt PowerShell command logging voor het eerst in EAC. Je kunt de viewer aanzetten door te klikken op het driehoekje rechtsboven, naast het vraagteken. Kies dan Show Command Logging:

image

De command log viewer laat alle gebruikte cmdlets realtime zien, als je een of meerdere regels selecteert zie je de output in het onderste vak. Deze output kun je copy and pasten voor hergebruik of documentatie.image

Af en toe ziet de output er wat cryptisch uit, bijvoorbeeld doordat het GUID wordt gebruikt om een object aan te duiden. Of door het veelvuldig gebruik van de –ReadFromDomainController parameter, die in onze eigen omgevingen wat minder relevant is dan voor gebruik in Office 365 waar min of meer dezelfde versie van Exchange gebruikt wordt.

Al met al is Command Logging een mooie aanvulling op het EAC.

No comments: