Thursday, November 21, 2013

Azure AD connector voor FIM2010: goed nieuws voor Office 365

Cloud computing biedt mooie kansen maar vraagt soms nogal wat denkwerk om de eigen omgeving goed aan te laten sluiten op de cloud, en vice versa. Eén van die onderwerpen is Identity Management. Voor Office 365 probeert Microsoft het zo makkelijk mogelijk te maken en biedt klanten een gratis Office 365 Directory Synchronization tool aan. De enige configuratie van deze tool behelst het draaien van een korte wizard, meer dan het invoeren van je Office 365 admin credentials is niet nodig. Dat is alles.

Create management agentWat je niet direct ziet is dat je onder de motorkap eigenlijk een op maat gemaakte versie van Forefront Identity Manager 2010 hebt gekregen, Microsofts enterprise IDM tool. En het is ook niet de bedoeling dat je hier zelf mee aan de slag gaat, er zijn maar een heel beperkt aantal aanpassingen mogelijk die ondersteund worden. Zo mag je filteren welke objecten gesynchroniseerd worden op basis van OU, domein of attribuut: Configure filtering for directory synchronization Wil je meer, bijvoorbeeld omdat je meerdere forests hebt dan moet je de volledige versie van FIM 2010 zelf aanschaffen en configureren.

En voor die organisaties is er nu goed nieuws. De Forefront Identity Manager Connector for Windows Azure Active Directory is nu te downloaden voor gebruik in je eigen FIM 2010 omgeving. Een artikel met meer informatie en een stap voor stap handleiding vind je hier: Windows Azure Active Directory Connector for FIM 2010 R2 Technical Reference. Let op: de onlangs toegevoegde DirSync feature om wachtwoorden te synchroniseren wordt niet ondersteund, dit werkt dus alleen in combinatie met Identity Federation.

No comments: