Niet zo heel erg lang geleden werden alle oplossingen die iets met beveiliging deze in de Microsoft Forefront familie ondergebracht. De nieuwe ISA Server heette Forefront Threat Management Gateway 2010 en de nieuwere versies van Antigen kregen een naam die startte met Forefront Protection for…
Naast de familienaam hadden de producten zelf meestal weinig overeenkomsten. Er was geen centrale beheeroplossing voor de antimalware producten voor server en desktop en de oplossingen voor de diverse aplicaties. Forefront UAG was het oude product van Whale, TMG een doorontwikkeling van Proxy Server 2.0 en de al eerder genoemde Forefront Protection for.. producten waren opgefriste versies van Antigen.
In september 2012 kondigde Microsoft het einde aan van TMG en bijna de hele rest van de familie behalve UAG en Forefront Identity Manager. Een dik jaar later viel ook het doek voor UAG en bleef alleen nog FIM over, hoewel het inhoudelijk ook op dat vlak stil bleef. Wel is duidelijk dat de relevantie van FIM in het tijdperk van Cloud Computing nooit zo groot geweest is en dat FIM ook de komende jaren de verbindende schakel blijft tussen Private en Public Cloud.
Deze week werd er meer bekend over de opvolger van FIM 2010 die medio 2015 gaat verschijnen. Inhoudelijk wordt het product klaargemaakt voor het tijdperk van BYOx, Cloud Computing en hybride scenario’s. Maar ook de naam verandert: Microsoft Identity Manager. Waarmee het definitieve einde aangekondigd is voor de Forefront familie van beveiligingsproducten.
Wat we daarvan moeten vinden? Dat is een lastige. Voor TMG en UAG geldt dat een deel van de functionaliteit om applicaties te publiceren verhuist naar Windows Server, ik denk dat dit een goede ontwikkeling is. Forefront Protection for Exchange zal gemist worden, evenals zijn ‘broertjes’ voor SharePoint en Lync. Microsoft schuift voor email de hosted Exchange Online Protection naar voren maar voor veel organisaties betekent dit dat ze kijken naar een alternatief onder de bekende leveranciers van dit soort software.
Identity en Access Management (IAM) is nog nooit zo relevant geweest, maar of dit de naam MIM rechtvaardigt? Ik denk dat hier nog wel naamswijziging aan gaat komen. Of zouden we met Microsoft Azure en Microsoft Identity Manager juist een meer consistente naamgeving gaan krijgen die niet bij iedere versie gewijzigd hoeft te worden? Misschien is dit nog niet eens zo’n gek idee…
No comments:
Post a Comment