Thursday, November 5, 2009

EMS: Exchange 2003 beheren met Windows 7

Ondanks de enorme verbeteringen van Exchange 2007 en 2010 is de meest in het wild voorkomende versie nog steeds Exchange 2003. Het is dan ook niet raar dat veel mensen hun Exchange 2003 server willen beheren vanaf een Windows 7 computer door hier de Exchange System Manager (ESM) op te installeren. Helaas is er geen ESM voor Windows 7 en de vraag is of die er überhaupt komen gaat. Hoe dan wel?

De laatste versie van ESM is medio 2008 uitgebracht voor Windows Vista, hier te downloaden. Wanneer je deze download en opstart dan word er een directory ESMVISTA aangemaakt met daarin een bestand met de naam ESMVISTA.MSI.

image

Wanneer je deze in Windows 7 wilt installeren dan resulteert dit in een foutmelding, het pakket controleert namelijk of het wel op Vista wordt geïnstalleerd:

image

Om deze controle te omzeilen kun je het bestand installeren in zogenaamde Silent Mode. Dat doe je door een ‘elevated’ command prompt te starten (klik met rechts op het Command Prompt icoon en kies Als Administrator uitvoeren). In dit venster navigeer je naar de directory waar EMSVISTA.MSI staat. Vervolgens start je de installatie met het commando:

msiexec /i esmvista /q

Geef de installatie even de tijd en kijk in het Gebeurtenislogboek (eventlog) of de installatie geslaagd is. Als het goed is vind je in je startmenu nu een snelkoppeling naar Exchange System Manager.

Let op: Deze oplossing wordt niet ondersteund door Microsoft.

Als je beschikt over Windows 7 Professional, Enterprise of Ultimate dan is er een alternatief wat wel ondersteund wordt. Namelijk het gebruik van Windows XP Mode, download het hier. Voor een korte overview van Windows XP Mode en heo het werkt verwijs ik je naar een blogppost van Daniel van Soest.

Met Windows XP Mode kun je ESM installeren op Windows XP dus je hebt geen problemen met compatibiliteit of ondersteuning. Toch kun je de applicatie gewoon vinden in je Windows 7 startmenu en er mee werken alsof het lokaal op Windows 7 geïnstalleerd zou zijn. Aanrader!

2 comments:

Anonymous said...

Are you able to tell me if this workaround was stopped with SP1 of Windows 7 as i'm unable to get EMS installed.

Many thanks
Andrew Robinson

Jetze Mellema said...

I just tested on Windows 7 SP1 x64 and was able to install the tool. Maybe you can add the /log switch to the command so you can troubleshoot why the install fails.

msiexec /i esmvista /q /log log.txt