Friday, March 8, 2013

JetStress voor Exchange 2013 is beschikbaar

Microsoft heeft de Exchange 2013 versie van JetStress klaar. Voor wie deze tool alleen van naam kent, JetStress gebruik je voordat je Exchange installeert om te valideren of je storage de verwachtte IOPs kan leveren. In dit artikel leg ik kort uit wanneer je deze tool gebruikt, onderaan volgt de downloadlink en een document met meer informatie.

Iedere Exchange-omgeving begint met een ontwerp. Op basis van de verwachte belasting (aantal gebruikers, mailbox grootte, etc.) bereken je hoeveel IOPs de storage moet kunnen leveren. Daar kies je vervolgens een oplossing bij die de belasting op papier aan zou moeten kunnen. Helaas blijkt in de praktijk dat de verwachtingen niet altijd uitkomen. Misschien heeft de storage-beheerder je storage niet met het juiste RAID type geconfigureerd, bijvoorbeeld RAID5 terwijl je RAID10 nodig had. Of zorgt een bug in de firmware van je RAID-controller er voor dat je de IOPs niet kunt halen.

Daarom bouw je de servers en storage op maar voordat je Exchange installeert gebruik je JetStress. In JetStress geef je bepaalde parameters in, waaronder bijvoorbeeld de paden voor de databases en logfiles. Vervolgens maakt JetStress test-databases aan en simuleert vervolgens de belasting die je verwacht. Als je deze haalt dan kun je doorgaan met de installatie van Exchange op de servers, zo niet dan moet je het probleem eerst oplossen gevolgd door een nieuwe test.

Zie de stappen in dit diagram:
image

Na het testen maakt JetStress en rapportje op met de bevindingen. De belangrijkste output van JetStress is deze waarde:
clip_image002[8]

Vergelijk die met de IOPs die je volgens de berekening in het ontwerp moet kunnen halen:
clip_image002

In dit voorbeeld zitten we helemaal goed, volgens berekening moeten we pieken van 93 IOPs verwachten en de test blijkt uit dat we 133 IOPs kunnen leveren. Dat is een prima resultaat, op dit moment is er geen reden om aan te nemen dat de storage niet voldoet en kunnen we doorgaan met het bouwen en in gebruik nemen van de nieuwe servers.

JetStress 2013 kun je hier downloaden. De JetStress Field Guide is een whitepaper die je op weg helpt om JetStress te installeren, te configureren de re resultaten op de juiste manier te interpreteren. De Exchange 2010 versie vind je hier, ik hoop dat de auteur snel tijd vind om deze aan te passen voor Exchange 2013.

Update: De bijgewerkte versie is er inmiddels al gekomen. Download de Jetstress 2013 Field Guide hier.

No comments: