Tuesday, March 5, 2013

Updated: Exchange 2010 UR6/SP3: Some items cannot be deleted…

Zie de updates onder dit artikel voor een oplossing.

Wie mij een beetje volgt weet dat ik me al langer zorgen maak over de kwaliteit van updates, service packs en nieuwe releases voor Exchange. Zo bevond ik mij pas in een situatie waarbij een issue op een vers gebouwde Exchange 2010 omgeving verholpen zou zijn door Update Rollup 6 te installeren. Enige probleem was dat deze UR6 net een paar dagen uit was en ik nog niet wist of hij in de praktijk stabiel en betrouwbaar zou zijn. En de omgeving was inmiddels in productie genomen wat betekende dat a) het issue opgelost moest worden en b) dit niet tot verstoring of nieuwe issues mocht leiden. Dus met zweetpareltjes op het voorhoofd UR6 uitgerold en warempel, de omgeving bleef stabiel en het issue is opgelost.

En inmiddels is het raak. Verschillende mensen melden zich met een nieuw issue wat verschijnt na installatie van UR6 voor Exchange 2010 SP2 en aangezien dezelfde updates ook in SP3 zitten, dus ook na installatie van SP3. Het gaat om Outlook 2010 gebruikers in Online mode, als deze bepaalde berichten proberen te verwijderen dan meldt Outlook:

Some items cannot be deleted. They were either moved or already deleted, or access was denied.

Sommige melders geven aan dat het gaat om door een systeem gegenereerde berichten met PDF of WAV attachments, anderen geven aan dat het ook andere berichten betreft. Nu is het moeilijk om een exacte diagnose te doen op basis van meldingen op forums, omdat deze fout ook door verschillende andere problemen veroorzaakt kan worden. In ieder geval treedt deze melding op bij Outlook in Online mode en na installatie van UR6 en SP3. In OWA, Outlook in Cached mode en bij gebruik van Shift Delete werkt het wel naar behoren.

Dan rest de vraag wat nu te doen als je hier ook tegenaan loopt. UR6 is makkelijk te verwijderen, maar wat als je die geĂ¯nstalleerd had om een ander probleem op te lossen? Om nog maar te zwijgen van SP3, in dat geval kun je de server opnieuw op gaan bouwen met SP2 want een Exchange 2010 service pack kun je niet de-installeren.

Voor sommigen zal het overschakelen op Cached mode een werkbaar alternatief zijn, voor anderen niet omdat dit een reeks aan nieuwe uitdagingen met zich mee kan brengen. Denk bijvoorbeeld aan de belasting van massale OST-downloads of de impact van zo’n groot bestand in het profiel van de gebruiker. Blijft over het instrueren van je gebruikers, ze kunnen Shift Delete gebruiken maar het bericht komt dan niet meer in Deleted Items. Andere mogelijkheden zijn het verplaatsen van het item naar een andere folder, of het bewerken van de body en het gewijzigde bericht verwijderen.

Verder zit er niet veel anders op dan te wachten op een oplossing van Microsoft. Dat geeft mooi wat tijd om te overdenken hoe in het vervolg om te gaan met het installeren van updates en service packs. Wat betekent dit als de updates voor Exchange 2013 de impact van een service pack krijgen en Microsoft wil dat we deze binnen drie maanden installeren?

Update: Inmiddels heeft Microsoft het volgende Knowledge Base artikel geschreven: Unable to soft delete some messages after installing Exchange 2010 SP2 RU6 or SP3 Helaas geen andere work-arounds dan Shift Delete of in Cached mode gaan werken.

Update 2: Voor klanten met Exchange 2010 SP3 is nu een oplossing, namelijk de installatie van Update Rollup 1.

1 comment:

Anonymous said...

De kunst van foutmeldingen is om duidelijkheid te scheppen.

"Some items cannot be deleted. They were either moved or already deleted, or access was denied."

Daar heb je dus precies geen donder aan.