Monday, October 1, 2012

SBS 2003: Mijn schijf loopt vol!

Wie mij al wat langer kent weet misschien dat mijn eerste grote (ICT-gerelateerde) liefde naar de naam Small Business Server 2003 luistert. :-) SBS 2003 was gebaseerd op Windows Server 2003, Exchange 2003, Windows SharePoint Services, ISA en SQL en natuurlijk Active Directory. Eigenlijk alles wat een kleine onderneming aan serversoftware nodig heeft en dan mooi op één server geïnstalleerd. De echte kracht van SBS 2003 zat in integratie, met een paar krachtige wizards kon je alle aspecten van de server configureren.

SBS 2003 was bij uitstek een product wat je moest kennen om het te waarderen. Regel 1: gebruik de wizards! In nieuwsgroepen, op fora, in blogposts en richting collega’s heb ik iedere keer weer gehamerd op nut en noodzaak van de wizards, waarom je die moest gebruiken om je netwerk te configureren, gebruikers aan te maken en om computers aan het domein toe te voegen. Talloze problemen waren in één klap verholpen door de Configure E-mail and Internet Configuration wizard (CEICW) te doorlopen.

Inmiddels is een groot aantal van de SBS 2003 servers al vervangen door een opvolger of omgezet naar de losse componenten van SBS. Latere versies van SBS zijn nooit meer zo succesvol geweest en zijn ook nooit zo geslaagd geweest in de integratie van de componenten als dat dit bij SBS 2003 het geval was. Inmiddels heeft Microsoft aangekondigd dat er geen opvolger meer komt van SBS 2011.

Waarom dan dit artikel, alleen uit nostalgische overwegingen? Ten eerste om het volgende nog eens onder de aandacht te brengen. Als je tijdens de installatie van SBS 2003 niet anders gekozen hebt, staat alle data van je server op de C:-schijf. Het verbaast me hoe vaak ik hier nog vragen over tegenkom, ook vandaag weer eentje. Microsoft heeft een artikel beschikbaar met de stappen die je kunt nemen om zoveel mogelijk data, bijvoorbeeld databases en mailboxen, naar een andere volume te verhuizen. Op deze manier kun je weer ruimte creëren op C:. Het artikel staat hier: Moving Data Folders for Windows Small Business Server 2003.

De tweede reden is om SBS 2003 gebruikers te wijzen op het aflopen van algemene en verlengde support op hun server. Na het aflopen van verlengde support worden er geen inhoudelijke verbeteringen meer uitgebracht maar ook geen oplossingen voor beveiligingsproblemen. En aangezien er regelmatig lekken worden gevonden in verouderde software betekent stilstand hier achteruitgang. Voor SBS 2003 RTM is de ondersteuning al lang afgelopen, daar moest dus al SBS 2003 SP1 op geïnstalleerd worden. Voor SBS 2003 R2 geldt dat de support lifecycles van de individuele componenten van toepassing zijn:

Exchange Server 2003: 8 april 2014
Windows SharePoint Services 2.0: 9 juli 2013
SQL Server 2000: 9 april 2013
Windows Server 2003 SP2: 14 juli 2015

En is dat dan goed nieuws of slecht nieuws? Het kan een mooie gelegenheid zijn om afscheid te nemen van verouderde hardware, misschien voor het eerst gebruik te gaan maken van virtualisatie, heroverwegen of cloud computing een oplossing is of gewoon moderne oplossingen inzetten om je gebruikers 25 GB mailboxen aan te bieden en overal te kunnen laten werken. De tijd heeft namelijk niet stil gestaan in de afgelopen tien jaar.

No comments: