Friday, October 12, 2012

Exchange 2013 klaar, maar niet voor bestaande klanten?

Groot feest gisteren, het is het Exchange team gelukt om Exchange 2013 klaar te krijgen op de geplande datum: 10.11.12 (volgens de Amerikaanse notatie). In de laatste weken zijn de meeste bugs uit eerdere builds opgelost en werd de lat voor een nieuwe build steeds hoger gelegd. Hoe dichter richting de geplande RTM datum, hoe ernstiger de bug moest zijn om de engineers er nog aan te laten werken. En dan is het build 516.32 geworden die de RTM (release to manufacturer) status gekregen heeft.

Als we kijken naar de cadans van nieuwe releases dan zien we dat Microsoft deze mooi heeft uitgelijnd tussen vrijwel alle client en server producten in de Office familie. Nieuwe versie van de Office suite, Lync, SharePoint en Exchange worden allemaal op het zelfde moment uitgebracht. Maar wat betekent dit nu voor bestaande klanten die Exchange 2013 in willen gaan zetten? Om te beginnen is het product pas later echt beschikbaar, na RTM volgt namelijk GA (general availability). Voor volume licensing klanten is Exchange 2013 vanaf midden november te downloaden en naar verwachting geldt het zelfde voor MSDN en TechNet abonnees. Rond dat moment start Microsoft ook met het upgrade van Office 365 naar de nieuwe 2013 versies. Toch wordt van echte GA gesproken over het eerste kwartaal van 2013. Zou dat misschien met het volgende te maken hebben?

Wanneer je namelijk Exchange 2010 in je omgeving hebt dan is het vereist om eerst SP3 op de Exchange 2010 servers te installeren en deze komt pas in 2013 uit, volgens geruchten misschien in februari. Over coexistence met Exchange 2007 is nog helemaal weinig bekend, anders dan dat het ondersteund zal gaan worden. Vermoedelijk is SP3 vereist maar welke Update Rollup minimaal nodig is voor ondersteuning van coexistence met Exchange 2013 is nog niet bekend gemaakt.

En dan hebben we natuurlijk nog te maken met 3rd parties die software maken voor anti-spam, anti-virus, back-up of mobiele oplossingen (RIM!). Alle grote spelers zijn al betrokken geweest in het E15 TAP programma en hebben alle gelegenheid gehad hun oplossingen klaar te maken voor Exchange 2013. Maar de ervaring leert dat het maanden tot soms zelfs een jaar kan duren voordat zij hun laatste versie uitbrengen.

Tot eerste helft 2013 is het dus nog niet mogelijk om Exchange 2013 te installeren in een bestaande Exchange 2010 organisatie. Voor Exchange 2007 ligt dat misschien anders, maar ook dit is nog niet bekend. Voor wie is Exchange 2013 dan wel te gebruiken? Om te beginnen klanten die starten met een schone Exchange 2013 omgeving om hier naartoe te migreren van legacy producten als GroupWise, Lotus Notes of Zarafa. Ten tweede voor klanten die een resource forest opzetten of een cross-forest migratie naar een greenfield plannen. Voor alle andere klanten is het dus nog even geduld hebben…

3 comments:

dmstork said...

Wie heeft er nou Zarafa? ;-)

Jetze Mellema said...

Je komt ze nog wel eens tegen... :)

Pedro van Vliet said...

Ik ben erg benieuwd naar de migraties vanaf Exchange 2007 de komende tijd.

Wij denken eraan om meteen naar 2013 te gaan volgend jaar!