Monday, December 7, 2009

Hoe gezond is mijn Exchange 2010 omgeving?

Een paar jaar geleden ging mijn huisarts met pensioen en kwam ik voor het eerst bij zijn opvolger, een jonge vent die net zijn eigen praktijk geopend had. Nog voordat ik iets over mijn klacht kon vertellen informeerde hij naar mijn werk, hoe lang ik al in deze plaats woonde en hoe het met mijn vrouw en kinderen gesteld was. Terwijl ik hier wat over vertelde keek hij in de computer en zag welke medicijnen ik gebruikte en de uitslag van mijn laatste bloedonderzoek. Gecombineerd met mijn verhaal gaf dit een indruk van de persoon die tegenover hem zat, wat hem beter in staat stelt om mijn verhaal aan te horen en daar op de juiste manier op te reageren.

Wanneer ik als consultant bij een klant kom dan wil ik eigenlijk het zelfde weten. Hoeveel servers heeft de klant, hoeveel gebruikers zijn er? En hoe staat de boel er eigenlijk bij? In dit artikel behandel ik het Exchange 2010 Organizational Health scherm welke mij, en dus ook u, daarbij kan helpen.

 1. Organizational Health

Organizational Health

De Exchange Management Console (EMC) heeft in Exchange 2010 een flinke opfrisbeurt gekregen. Gebleven is die MMC console met een interface van 3 kolommen die we kennen uit onder andere Outlook. Net als bij Exchange 2007 is de console slechts een schil om de Exchange PowerShell cmdlets, de bouwblokken waarmee Exchange tot in de kleinste details beheerd kan worden. Nieuw is onder andere de Organizational Health view, een scherm wat we vinden als we in de linkerkolom onze on-premise Exchange organisatie selecteren.

2. EMC

In de middelste kolom, op het eerste tabblad zien we nu de Organizational Health view. De gegevens zijn opgedeeld in 3 onderdelen: Organization Summary, Servers Summary en Recipients Summary. Die onderverdeling is niet toevallig gekozen, dat zijn ook de drie hoofdtakken waaruit de EMC is opgebouwd en welke we kunnen kiezen in de linker kolom. In mijn omgeving ziet de data er zo uit:

3. OH Data 1

Opvallend is dat de databases in Exchange 2010 naar het Organization level zijn verhuisd, de reden is dat met de nieuwe Database Availability Groups (DAG) een database kopieën op meerdere servers kan hebben. Verder valt op dat bij Recipients ook informatie te vinden is over het gebruik van features.

Iets wat helaas niet helemaal goed gaat is het tellen van de benodigde Standard en Enterprise CALs, door een fout in de logica worden alle gebruikers waarop de Default Exchange ActiveSync Mailbox Policy (EAP) van toepassing is ten onrechte meegeteld voor een Enterprise CAL. Laten we eens naar een tabblad van die EAP kijken:

4. EAP property

Onderaan op het tabblad kunnen we lezen dat voor het wijzigen van deze opties een Enterprise CAL benodigd is voor iedere mailbox waarop deze policy van toepassing is. Zolang je geen vinkje weghaalt is er geen sprake van een wijziging dus is er geen Enterprise CAL nodig. Deze bug is inmiddels bekend en er komt een update in SP1. “Enterprise CALs required” kunnen we dus negeren.

Gegevens verversen

Terug naar de Organizational Health view, helemaal onderaan in beeld zie we wanneer deze gegevens voor het laats geactualiseerd zijn. Ook kunnen we deze regel aanklikken om de laatste gegevens op te halen.

5. Last updated

Wanneer we hier op klikken wordt de Collect Organizational Health Data gestart en kunnen we eerst aangeven of we de gegevens direct op willen halen of dat we dit later willen doen. In veruit de meeste gevallen kunnen we dit direct starten.

6. Collect data 1

Het is een korte wizard, want al in het volgende scherm wordt ons een samenvatting getoond van de volgende stappen.

7. Collect data 2

Die zijn achtereenvolgens:

- Het bestand ExBPA.StayingInformed.Config.xml wordt ingelezen, aan de hand van deze file worden de gegevens verzameld. In deze file staat onder andere een verwijzing naar het script CalCalculation.ps1 welke verantwoordelijk is voor het bepalen van de benodigde Standard en Enterprise CALs.

- De informatie wordt daadwerkelijk verzameld.

- De verzamelde en nu actuele informatie wordt opgeslagen in Active Directory met het Set-OrganizationConfig cmdlet en de parameter –OrganizationSummary. De volgende keer dat de Organizational Health view geopend wordt, ziet de gebruiker dus de in AD opgeslagen gegevens.

8. Collect data 3

Wanneer we nu weer naar de gegevens kijken dan zien we dat deze helemaal up to date zijn gebracht:

9. OH Data 2

Conclusie

We kunnen vaststellen dat de Organizational Health snel en simpel inzicht geeft door de belangrijkste waarden van de Exchange organisatie op te noemen. In Exchange 2010 RTM mogen we de telling van de benodigde Enterprise CAL gerust negeren. Maar vertelde dit ons nu echt iets over de gezondheid van de organisatie? Hooguit zien we dat er een probleem is met één van de database kopieën, maar als we iets aan pro-actief beheer doen dan wisten we dat natuurlijk al. Een betere naam zou misschien Organizational Summary zijn geweest.

Nee, om echt inzicht te krijgen in de gezondheid van de omgeving moeten we andere tools gebruiken. Daarover meer in een volgend artikel.

Trivia

- Kijk eens in het script wat gebruikt wordt om de CALs te tellen en ontdek wat één van de werknamen van Exchange 2010 is geweest.

2 comments:

Stefan Hazenbroek said...

Goed artikel. Wel mooi om te zien inderdaad.. Total2009ExchangeServer ofwel: Exchange Server 2009! :)

Groeten,

Stefan Hazenbroek

Nils said...

Ziet er weer netjes uit!
Wel jammer dat je weinig in de MMC kan instellen. Moet erg wennen aan die scripts. Gelukkig kan je wel veel terug vinden al moet je vaak wel een tijd zoeken. Misschien wil ik later ook wat met exchange gaan doen.
Ben tenslotte ook nog maar 21 dus nog hoop te leren hehe ;)