Wednesday, December 9, 2009

Exchange documentatie vinden en offline lezen.

De documentatie voor Exchange wordt door de jaren heen steeds beter, zo vind je in de Exchange Server 2010 Help op TechNet een schat aan informatie die je kunt gebruiken voor het ontwerpen, beheren of troubleshooten van een Exchange 2010 omgeving. Het zelfde geldt trouwens voor Exchange 2007 en zelfs voor Exchange 2003. Het verbaast me wel eens om te zien dat er nog steeds vakgenoten zijn die deze bron niet raadplegen. Meestal is de reden simpelweg onwetendheid, en eerlijk gezegd moet je ook wel even je weg vinden voor je snel datgene kunt vinden wat je zoekt.

Een andere reden kan zijn dat je het alleen online kunt raadplegen en in de praktijk zijn we dat nu eenmaal lang niet altijd. Daarom kun je deze documentatie ook downloaden als een los .CHM bestand, ofwel de Exchange 2010 helpfile. Je vindt hem hier. Om hem te openen heb je geen Exchange nodig, dat kan gewoon vanaf je werkstation.

Op het moment van schrijven is dit versie “Nov2009”, dat betekent dat de data grofweg even actueel is als wat je online vinden kunt. Aan sommige delen wordt nog gewerkt, daarom vind je bovenaan iedere pagina wat de status precies is, bijvoorbeeld Content Complete, Writing of Editing. Meer informatie over deze statussen vind je op deze pagina. Overigens is er ook een exemplaar voor Exchange 2007 SP2 te downloaden.

Niet tevreden over de documentatie, of juist wel? Bij zowel de online als offline documentatie kun je een rating aan de pagina geven en feedback aan de schrijvers geven. Zeker doen, uit ervaring weet ik dat hier wat mee gedaan wordt.

Als al deze documentatie nog niet duidelijk genoeg is, zorg dan dat je You had me at EHLO of The Microsoft Exchange Team Blog bij je RSS feeds hebt staan. Hier word uitgelegd hoe het werkt, door de mensen die weten hoe het werkt. Aanrader!

No comments: