Saturday, January 19, 2008

Howto: Install Exchange 2007 in Windows Server 2008 RC1

Voor wie? Dit artikel is bedoeld voor mensen die al enige ervaring met of kennis van Exchange 2007 hebben, zo ga ik er vanuit dat je op de hoogte bent van de rollen van Exchange. De bedoeling van dit artikel is om aan te geven hoe de installatie van Exchange 2007 verloopt onder Server 2008, wat toch wel wat afwijkt van een installatie in Server 2003.

We maken een enkele server die ik domain controller is. Daar voegen we de volgende Exchange 2007 rollen toe: CA, MB en HT.

Wat hebben we nodig? Dat is makkelijk, de x64 versie van Server 2008 RC1 omdat Exchange 2007 een 64-bits OS vereist. Daarnaast natuurlijk Exchange 2007, in dit geval gebruiken we de versie die SP1 al ingebakken heeft. Daar is een goede reden voor, SP1 is namelijk een vereiste om te kunnen installeren in Server 2008.

Voor dit soort testscenario's gebruik ik VMware Workstation maar een echte testpc of server kan natuurlijk ook. Naast voldoende geheugen, 2 tot 4 GB, moet je dan wel even controleren of je processor 64-bits ondersteuning heeft.

Goed, aan de slag. Ik heb een nieuwe VM aangemaakt met de naam SR2 en verder de standaardwaarden van VMware Workstation. Na het installeren van VMware Tools doe ik de basisconfiguratie van het OS.


  • Vast IP-adres, als gateway het adres van mijn router en als DNS kies ik voor 127.0.0.1.
  • Computernaam, die wordt 'sr2'. De naam van de werkgroep is niet belangrijk, die gaat toch vervallen.
  • Automatische updates en feedback aanzetten
  • RDP aanzetten, als je de server wilt kunnen beheren via Remote Desktop (aanrader)
Vervolgens kunnen we deze server een domain controller maken, dit doen we door de rol Active Directory Domain Services toe te voegen. Ja, ook Server 2008 werkt tegenwoordig met rollen. Deze rol kun je toevoegen in de Server Manager. Aan het eind van de wizard kun je het proces starten door op een link te klikken, maar je kunt dit ook doen met het bekende commando 'dcpromo'.In mijn geval maak ik een nieuw forest en het domein heet test.local (NetBIOS: TEST). Het forest functional level moet minimaal Server 2003 zijn, ik kies voor Server 2008. Daarnaast laat ik de wizard ook DNS installeren, lekker handig!

Voor de rollen CAS, MB en HT moeten we een aantal features gaan toevoegen, dit kan ook via de Server Manager. Maar het kan nog veel makkelijker: open een command prompt en doe het volgende om de AD beheertools te installeren:

ServerManagerCmd -i RSAT-ADDSHerstart de server, hierna installeer je PowerShell. Die hoef je niet te downloaden omdat het al in Server 2008 aanwezig is, alleen standaard niet geïnstalleerd:ServerManagerCmd -i PowerShell

Installeer vervolgens IIS door deze commando's één voor één in deze volgorde in te geven:

ServerManagerCmd -i Web-Server
ServerManagerCmd -i Web-ISAPI-Ext
ServerManagerCmd -i Web-Metabase
ServerManagerCmd -i Web-Lgcy-Mgmt-Console
ServerManagerCmd -i Web-Basic-Auth
ServerManagerCmd -i Web-Digest-Auth
ServerManagerCmd -i Web-Windows-Auth
ServerManagerCmd -i Web-Dyn-Compression


De volgende stap is de installatie van Exchange zelf. Ook dit kan natuurlijk grafisch door setup.exe te starten, maar in deze howto kiezen we voor de commandline.

setup.com /mode:install /roles:MB, HT, CA /organizationname:Exchange2k7 /EnableLegacyOutlookIk zal het commando even kort toelichten. Setup.com kent verschillende modes en uiteraard kiezen we nu voor Install. Daarna volgen de 3 rollen welke nu geïnstalleerd worden, MailBox, Hub Transport en Client Access. Omdat dit een nieuwe Exchange-organisatie is moeten we hier de naam van opgeven, deze mag niet leeg zijn en als er een spatie in zit dan moet je hem tussen dubbele aanhalingstekens (") zetten. De laatste optie kies je alleen als je nog clients hebt die ouder zijn dan Outlook 2007, Exchange zal nu bij de installatie ook een database voor de Public Folders aanmaken.

Een optie die je in de praktijk vaak zult gebruiken is /TargetDir om de programmabestanden bijvoorbeeld op D: te laten plaatsen. In dit geval gebruikt Exchange het standaard pad %ProgramFiles%\Microsoft\Exchange Server. Ook hier geldt de opmerking over het gebruik van spaties.

Na een goed half uurtje, op mijn virtuele testserver, is de setup klaar voor een laatste herstart en zien we het volgende scherm:Klaar? Bijna, want er zijn nog een paar laatste dingen om de installatie volledig af te ronden. Daarvoor gaan we naar de Exchange Management Console, die is nu te vinden in je Startmenu.Op de eerste tab zie je de noodzakelijke stappen die je moet nemen om de installatie af te ronden. Op de tab End-to-End Scenario vind je een aantal handige aanbevelingen, die kunnen handig zijn om een start te maken met het beheer en de optimalisatie van de nieuwe Exchange 2007 omgeving.


Tip: De rol van Domain Controller toevoegen hadden we ook via de commandline kunnen doen (hint: ADDS-Domain-Controller).

Veel plezier met Exchange 2007 en in het bijzonder met Windows Server 2008!

3 comments:

Cis said...

Thanx Jazzy! Het was me ook wel zonder gelukt, maar met handleiding is altijd makkelijker :)

Mzzl,

Cis (GoT)

David said...

met 32 bit zal het niet lukken wrs?
:(

Hessel said...

Prima uitleg maar ik vind het jammer dat je niet verder gaat om de mailbox bij gebrukers te installeren. Ik heb ervaring met Exchange 2003 en heb deze aan de praat gekregen.

mvg H.Hutman
Docent Netwerken