Monday, November 12, 2012

Exchange 2013 op een domain controller: doe maar even niet

Een veel voorkomende vraag: mag ik Exchange 2013 op een domain controller installeren? Het formele antwoord is: ja, mits… In de Exchange 2013 System Requirements schrijft Microsoft voor Exchange 2013 precies hetzelfde als bij Exchange 2007 en 2010:

For security and performance reasons, we recommend that you install Exchange 2013 only on member servers and not on Active Directory directory servers. However, you can't run DCPromo on a computer running Exchange 2013. After Exchange 2013 is installed, changing its role from a member server to a directory server, or vice versa, isn't supported.

Niet aanbevolen, maar wel ondersteund dus. Maar laten we wel zijn, er zijn verschillende situaties waar de installatie van Exchange op een DC niet zo’n hele rare keuze is. Bijvoorbeeld een enkele server op een kleine sublocatie of een om een test uit te voeren in een lab.

Alleen lijkt deze combinatie bij Exchange 2013 voor een aantal nieuwe problemen te zorgen. Met name de volgende twee issues:

  • Te verzenden e-mail blijft in de Drafts folder staan, ook al is er een Send Connector aangemaakt met de * Address Space
  • Exchange 2013 wil niet installeren, fouten treden op tijdens de installatie van de Transport Service

Voor dat eerste issue heb ik nog geen oplossing gezien, de enige work-around is om Exchange niet op een DC te installeren. Het tweede issue treed vooral op als IPv6 uitgeschakeld is, iets wat op een memberserver geen probleem is.

Op dit moment raad ik de installatie van Exchange 2013 voor productiedoeleinden dan ook af. In een lab zou het moeten werken, maar houd er wel rekening mee dat je bij een mislukte installatie veel opruimwerk moet verrichten voordat je een tweede poging kunt doen.

2 comments:

Martijn said...

Hallo Jetze,

Ik vroeg me af of deze issues nog steeds actueel zijn. En dit was een test installatie met RTM Exchange en met OS 2012 neem ik aan?

Thanks.

Jetze Mellema said...

Dit ging inderdaad om Exchange 2013 RTM op Windows Server 2012, eigenlijk hetgeen je nu kunt donwloaden. De issues zijn misschien opgelost in de eerstvolgende Cumulative Update, de aanbeveling blijft gewoon gelden.