Monday, November 15, 2010

Exchange en het wisselbestand

In de 11 jaar die ik in de ICT zit heb ik misschien wel 111 verschillende aanbevelingen gehoord als het gaat om de configuratie van het Windows wisselbestand, ofwel de pagefile. De één zegt dat hij gelijk moet zijn aan de hoeveelheid intern geheugen, de ander zegt dat hij System Managed moet zijn en de volgende zegt dat we tegenwoordig geen pagefile meer nodig hebben.

Maar hoe zit dat nu voor Exchange 2007 en 2010? Microsoft zegt het volgende:

De grootte van het wisselbestand moet minimaal en maximaal ingesteld worden op de hoeveelheid fysiek RAM plus 10 MB.

Voor een server met 12 GB intern geheugen stellen we het wisselbestand dus in op (12 x 1.024) + 10 = 12.298 MB. En voor een server met 24 GB wordt dat dus (24 x 1.024) + 10 = 24.586 MB. En dat brengt ons gelijk op het volgende, wat nu als je dat bestand niet op het systeemvolume kwijt kunt?

In principe is er niets op tegen om het wisselbestand op een ander volume te plaatsen. Wel is het aan te bevelen om een wisselbestand op het systeemvolume te houden. Deze is namelijk nodig om bij een crash bepaalde gegevens veilig te kunnen stellen, een zogenaamde geheugendump. Deze gegevens kun je achteraf gebruiken om uit te zoeken wat de oorzaak van de crash geweest is. Afhankelijk van het type geheugendump heb je hiervoor enkele megabytes tot een gigabyte aan wisselbestand voor nodig. Voor een volledige dump (Complete memory dump) is dat zelfs de hoeveelheid fysiek geheugen plus 1 MB.

Maar is het niet beter om het wisselbestand op een kleine minimumwaarde te zetten? In dat geval zal het wisselbestand naar behoefte vergroot worden tot aan de maximaal ingestelde waarde. Microsoft adviseert om dat niet te doen omdat het bestand dan gefragmenteerd zal raken, wat de performance niet ten goede komt.

Samengevat geldt voor het wisselbestand op Exchange servers dus het volgende:

  1. Instellen op een vaste grootte
  2. Hoeveelheid fysiek geheugen plus 10 MB
  3. Mag op een ander volume staan

No comments: