Wednesday, June 30, 2010

Im- en exporteren naar PST met Exchange 2010 SP1

Eén van de populairste tools voor beheerders van Exchange was toch altijd wel Exmerge. Exmerge was tot en met Exchange 2003 de aangewezen tool om mailboxdata te exporteren naar een PST-file, importeren naar een mailbox of om zelfs data te verwijderen uit mailboxen. Bij Exchange 2007 kwamen hiervoor de cmdlets Import-Mailbox en Export-Mailbox in de plaats. Veel beheerders moesten wennen aan het feit dat er geen grafische schil meer was en dat je bovendien nogal wat componenten op je werkplek moest installeren om de boel aan het werken te krijgen. Toen Exchange 2010 net uit kwam werd het verhaal nog ietsje slechter, nu had je ook nog een 64-bits versie van Outlook 2010 nodig. Probleem was dat die nog helemaal niet beschikbaar was op dat moment.

Hoe werkt het in Exchange 2010 SP1?

Exchange 2010 SP1 vereist niet langer een aparte tool (Exmerge) of versie van Outlook voor deze taken, de code die hiervoor noodzakelijk is zit nu in Exchange ingebakken. De nieuwe cmdlets New-MailboxExportRequest en New-MailboxImportRequest verklappen als dat er onder de motorkap het één en ander veranderd is. Met deze cmdlets zet je een verzoek om een export of import uit te voeren klaar, waarna de Mailbox Replication Service het verzoek oppakt en uitvoert. Qua werking en beheer is dus gelijk aan het werken met move requests.

Hoe pakken we dat aan?

RBAC, om te beginnen. Standaard is de rol Mailbox Import Export niet aan een rolgroep toegewezen, dat moeten we dus eerst regelen. In dit voorbeeld wijs ik de rol direct toe aan een gebruiker:

New-ManagementRoleAssignment -Role "Mailbox Import Export" -User AdminExchange

Als we nu een nieuwe Exchange Management Shell openen dan valt opdat we een aantal extra cmdlets tot onze beschikking hebben, kijk maar eens:

Get-ExCommand *mailboxexport*,*mailboximport*

De nieuwe cmdlets zijn:

Get-MailboxExportRequest
Get-MailboxExportRequestStatistics
Get-MailboxImportRequest
Get-MailboxImportRequestStatistics
New-MailboxExportRequest
New-MailboxImportRequest
Remove-MailboxExportRequest
Remove-MailboxImportRequest
Resume-MailboxExportRequest
Resume-MailboxImportRequest
Set-MailboxExportRequest
Set-MailboxImportRequest
Suspend-MailboxExportRequest
Suspend-MailboxImportRequest

Als we eens kijken naar het maken van een move request, dan moeten we minimaal opgeven welke mailbox we willen exporteren en waar we het bestand willen plaatsen. Bijvoorbeeld:

New-MailboxExportRequest -Mailbox Jan@domain.nl -FilePath \\Server\share\jan.pst

De -Mailbox parameter accepteert een alias, display name of een SMTP adres.  De parameter -FilePath verwacht een pad in UNC formaat. Let goed op met die laatste, zorg dat de security group Exchange Trusted Subsystem lees- en schrijfrechten heeft op de share.

Nog een voorbeeld:

New-MailboxExportRequest -Mailbox Henk@domain.nl -FilePath \\Server\share\henk.pst -Archive

Met bovenstaande regel exporteren we het Personal Archive van deze gebruiker naar een PST bestand. Andersom kan natuurlijk ook:

New-MailboxImportRequest -Mailbox Joke -FilePath \\Server\share\joke.pst -Archive

Met deze regel wordt het PST bestand rechtstreeks in het Personal Archive van gebruikster Joke geplaatst.

Ten slotte

In de publieke Beta van Exchange 2010 SP1 kan hier of daar nog wel een bugje zitten, maar in dit artikel kun je in ieder geval lezen wat je mag verwachten van het importeren en exporteren van mailboxen in Exchange 2010 SP1. Wanneer dit service pack beschikbaar is heeft Microsoft nog niet bekend gemaakt.

No comments: