Thursday, June 24, 2010

Exchange 2007, toch nog een Service Pack?

Onlangs bracht Microsoft het derde Service Pack voor Exchange 2007 uit. Dat is een mooi moment om eens even stil te staan bij het verschijnsel Service Pack, en wat voor rol die spelen bij Exchange.

Service Packs voor Exchange

Iedere beheerder van Microsoft producten, maar ook bijna iedere thuisgebruiker is wel bekend met het fenomeen Service Pack. Een Service Pack (SP) is een verzameling updates welke in één keer aan een product toe worden gevoegd, het gaat dan niet alleen om het oplossen van problemen maar ook om het toevoegen van functionaliteit.

In de wereld van Exchange zien we Service Packs die een editie weer up-to-date maken met de laatste ontwikkelingen, dit geldt vaak voor het laatste Service Pack wat voor een editie wordt uitgebracht. Maar een Service Pack kan ook gewoon de functionaliteit bevatten waar geen tijd meer was om het nog in de RTM versie te kunnen stoppen.

Welke SP’s zijn er tot nu toe uitgebracht?

Editie Service Packs
Exchange 4.0 SP1, SP2, SP3, SP4 en SP5
Exchange 5.0 SP1 en SP2
Exchange 5.5 SP1, SP2, SP3 en SP4
Exchange 2000 SP1, SP2 en SP3
Exchange 2003 SP1 en SP2
Exchange 2007 SP1, SP2 en SP3

De eerste 5 SP’s zijn nog binnen twee jaar uitgebracht, maar tegenwoordig kan er wel bijna een jaar tussen het uitbrengen van een SP zitten. Gelukkig maar, want dat maakt het voor ons ICT-ers ook wat makkelijker om te plannen.

Wat niet veel mensen weten trouwens, is dat Service Packs sinds Exchange 2007 eigenlijk gewoon een volledige versie van het product zijn. De download van zo’n SP kun je dus niet alleen gebruiken om een bestaande installatie te upgraden, maar ook om een nieuwe server te installeren. Denk daar nog eens aan als je Exchange wilt installeren en alleen een licentiecode hebt maar geen dvd. :-)

Exchange 2007 Service Pack 3

Laten we eens kijken naar het 3e Service Pack voor Exchange 2007, wat onlangs uitgekomen is. Met al die aandacht voor Exchange 2010 zou je haast wel eens vergeten dat duizenden bedrijven, soms zeer grote, Exchange 2007 omgevingen hebben draaien. Sterker nog, er worden dagelijks niet Exchange 2007 omgevingen gebouwd of uitgebreid.

Server 2008 R2 en Windows 7

Met name voor die laatste categorie is dit Service Pack interessant en komen we gelijk bij de belangrijkste vernieuwing. SP3 voegt namelijk ondersteuning toe voor Windows Server 2008 R2 en Windows 7. Bij die eerste gaat het dan natuurlijk om het besturingssysteem waarop je Exchange 2007 SP3 kunt installeren, bij die laatste gaat het om het kunnen installeren van de Exchange 2007 Management Tools op je beheerwerkplek.

Let wel even op, je kunt Exchange 2007 SP3 niet installeren op een server die ge-upgrade is van Server 2008 naar Server 2008 R2, ook kun je een Exchange server op Server 2008 niet upgraden naar Server 2008 R2. De zelfde restricties gelden voor Windows 7, alleen installeren op een computer die schoon geïnstalleerd is.

En verder?

OWA gebruikers konden al hun wachtwoord wijzigen, maar pas nadat ze ingelogd zijn. Dat inloggen lukt niet als je wachtwoord verlopen is en daar brengt SP3 wat nieuws voor. Als een gebruiker in probeert te loggen met een verlopen wachtwoord, zal de CAS rol dat bemerken en de gebruiker doorsturen naar een aparte site waar hij eerst zijn wachtwoord kan veranderen.

Verder worden de zoek- en indexingfunctionaliteit vervangen door een nieuwe versie en wordt het Active Directory Schema aangepast voor 8 UM attributen. O ja, als je een Transport Rule gebruikt om een disclaimer toe te voegen dan kun je dat nu ook in een taal doen die van rechts naar links gelezen wordt.

Installatie

Voor wie eerder Exchange 2007 of een SP geïnstalleerd heeft, zal de procedure van SP3 geen verassing zijn. Zowel voor een schone installatie als een upgrade is de procedure ongewijzigd. Lees in ieder geval eerst de release notes voordat je aan de installatie begint, hier staat veel waardevolle informatie in.

Meer informatie

De Exchange 2007 Release Notes kun je hier downloaden. Het TechNet artikel waar je bovenstaande informatie nog eens kunt nalezen staat hier. O ja, en de download natuurlijk, die vind je hier.

No comments: