Tuesday, August 18, 2009

Je server voorbereiden voor Exchange 2010

Het zou zomaar kunnen dat er binnenkort eens een RC1 voor Exchange 2010 beschikbaar komt. Wanneer het zo ver is dan wil je deze natuurlijk zo snel mogelijk in je lab geïnstalleerd hebben. Dan is het goed om te weten dat er een aantal xml-bestanden worden meegeleverd om alle Windows Roles, Features en Role Features te installeren. Deze bestanden kun je voeren aan de commandline versie van de Server Manager: servermanagercmd.exe.

De bestanden staan in de \scripts directory van de Exchange 2010 installatiebestanden:


De naam van de bestanden geeft al aan voor welke toepassing ze bedoeld zijn. Als je meer wilt weten dan open je de bestanden gewoon met vi of notepad. De structuur is zeer leesbaar en geeft een indruk van wat je kunt met servermanagercmd.exe en invoerbestanden.

Gebruik deze bestanden in combinatie met servermanagercmd.exe en de -ip parameter:


Als je helemaal van snelheid houdt dan gebruik je ook de parameter -restart, de noodzakelijke reboot zal dan direct na de installatie worden uitgevoerd.

Servermanagercmd.exe werkt ook in Server 2008 R2 maar wordt niet verder doorontwikkeld. Deze functionaliteit is namelijk naar PowerShell verplaatst, met alle voordelen vandien. Daarover binnenkort meer.

No comments: