Thursday, March 29, 2007

Windows Mail en Nederlandstalige spellingscontrole

Na een lange periode van betatesten is Vista dan eindelijk uitgebracht en dat zullen we weten ook. Het is al bijna niet meer mogelijk om een pc te kopen met Windows XP. Hoewel Vista veel voordelen biedt kan ik er nog niet echt aan wennen, vooral het aanpassen van instellingen kost nog veel tijd en soms zoek je je een ongeluk naar dat ene vinkje wat je onder XP blind kon vinden. Verder heeft nog niet iedere softwareboer zijn zaakjes op orde en is nog lang niet alle software geschikt voor Vista.

Maar dan de Nederlandse editie van Vista, deze heeft ook de opvolger van Outlook Express aan boord. De nieuwe naam Windows Mail doet een nieuw pakket vermoeden maar helaas is het slechts een opgefriste OE en loop je tegen heel wat ergernissen aan die gewoon gebleven zijn. Met name de stabiliteit van de applicatie en de nieuwe communityfuncties laten wel eens te wensen over.

Maar helemaal bont wordt het als je in Windows Mail de spellingscontrole wilt gebruiken, je kunt kiezen tussen de talen Duits, Engels, Frans en Spaans. Inderdaad, Nederlands is er niet bij en sinds Vista kun je ook niet meer profiteren van een geïnstalleerde proofing tools of Nederlandstalige Office. De reaktie van Microsoft komt er op neer dat het er niet in zit en ook niet in gaat komen. Punt,

Een alternatief wat ik tegen kwam in een nieuwsgroep (bedankt Mamamegs) is Spell Check Anywhere. Het belooft meer te zijn dan alleen spellingscontrole want het heeft ook een shorthandfuntie, daarmee kun je iets typen als $gr wat dan automatisch wordt vervangen door Met vriendelijke groet. Het lijkt dus een prima oplossing kunnen zijn voor het gat wat Microsoft laat liggen. Het ding is gratis te proberen maar kost $ 29,95 als je hem wilt kopen. Gelukkig staat de dollar laag. :-)

Hiero dus.

Aanvulling: niet idereen is even gelukkig met de kwaliteit van de spellingscontrole van Spell Check Anywhere dus mijn advies is om het eerst eens te testen en pas dan te kopen.

2 comments:

Andries Louw said...

Wat is er mis met IE7Pro? Deze levert dezelfde spell-check functie als Mozilla Firefox, alleen dan in Internet Explorer (7).

Anonymous said...

Ben overgestapt op "Mozilla Thunderbird 2" je moet wel zelf de nederlandse spellingcontrole apart downloaden verder heeft het iets meer instelmogelijkheden en is na enige gewenning zeker zo gebruiksvriendelijk als "Outlook Express" WAS.

Altijd een trouwe MS-gebruiker geweest maar windows mail ligt er nu definitief uit.

Je kan het hier downloaden: http://www.mozilla-europe.org/nl/products/thunderbird/2.0.0.4/releasenotes/

Om nederlandse spellingscontrole te hebben ga je naar opties - opstellen - meerwoordenboeken downloaden, download opslaan en dan Extra - add-ons - installeren, browsen naar het ontvangen bestand, aanklikken en 't is in orde.


Groeten,
www.alfamaster.be