Monday, March 26, 2007

Fysieke machines naar virtueel: VMWare Converter

Ons bedrijf gaat verhuizen en dat is altijd een mooie gelegenheid om een beetje op te ruimen. Zo heb ik mijn oog laten vallen op een rek met verouderde 5U servers die allemaal nog een heel klein taakje hadden en nog net niet naar de schroothoop kunnen.

Eén van die servers draait onder NT4 en zorgt voor een website die om verschillende redenen nog niet verhuisd is naar een andere host maar door een paar mensen nog wel redelijk intensief gebruikt wordt. Dat leek me een mooi projektje om te gaan virtualiseren.

Sinds een tijdje biedt VMware haar P2V (physical to virtual) oplossing gratis aan in een light versie: VMware Converter. Deze installeer je in de bestaande fysieke server, soms is een reboot niet eens nodig. Vervolgens kun je al draaiend een image laten maken die je op kunt starten in VMware Server of ESX Server. Ook kun je offline een image van Gost 9 (of hoger) of Symantec Backup Exec LiveState Recovery converteren naar een vmdk-bestand.

Bij de test met de NT4 server werkte dit vrijwel vlekkeloos, alleen moest ik na het opstarten in VMware Server de driver voor de NIC even toevoegen en de netwerkconfiguratie in NT handmatig aanpassen aan de nieuwe situatie.

Bij moderne OS-en moet je rekening houden met WPA, het kan zijn dat je Windows opnieuw moet activeren doordat de samenstelling van de (nu virtuele) hardware behoorlijk verdandert.

No comments: