Thursday, December 4, 2014

Autodiscover testen met Outlook

Outlook die zijn eigen profiel configureert zonder dat de gebruiker hier iets aan hoeft te doen, en het werkt ook voor ActiveSync! Het kan sinds Exchange 2007 en Outlook 2007, maar Autodiscover heeft van het begin af voor verwarring gezorgd. In dit artikel ga ik niet in over de exacte werking maar laat ik een 'client-side' troubleshooting tool zien die ons zowel de werking van het proces laat zien, als de daadwerkelijke informatie die de client van de Autodiscover Service krijgt.

Je hebt nodig:

  • Outlook 2007 of hoger
  • Een Outlook profiel

Dat Outlook profiel mag een leeg profiel zijn of eentje met nepgegevens, bijvoorbeeld voor POP3 en SMTP.

Zoek het Outlook icoontje in de System Tray, klik er met de rechtermuisknop op terwijl je CRTL ingedrukt houdt. Kies nu Test E-mail AutoConfiguration:

image

Wanneer je als AD gebruiker op een AD member computer ingelogd bent leest Outlook het windowsEmailAddress attribuut uit en vult deze alvast in. In alle andere gevallen vul je je mailadres en wachtwoord in. Haal de vinkjes voor Guessmart weg.

image

Klik nu op Test, waarna Outlook een Autodiscover lookup gaat doen met de hierboven ingevulde gegevens. Afhankelijk van de configuratie kan dit even duren, het is dan ook interessant om tijdens het uitvoeren direct het tabblad Log in de gaten te houden, hier kunnen we de voortgang van het proces volgen:

image

In dit geval gaat het om een Office 365 mailbox waarbij het proces wat complexer is, maar het belangrijkste is dat de laatste regels aangeven dat het proces geslaagd is. Bij een ander resultaat betekent dit dat je de stappen doorleest en na gaat of ze overeenkomen met de wijze waarop je Autodiscover geconfigureerd hebt.

Dan terug naar het tabblad Results, deze geeft het ontvangen resultaat netjes weer maar bevat feitelijk dezelfde informatie als de ruwe XML die we op het derde tabblad kunnen zien.

image

Op deze plek controleren we de daadwerkelijk ontvangen informatie, grotendeels bepaald door wat we als InternalURL en ExternalURL waardes hebben geconfigureerd in Exchange.

Met dit handige hulpmiddel wordt het troubleshooten van Autodiscover een stuk eenvoudiger.

No comments: