Monday, January 24, 2011

Small Business Server 2011 en het Exchange 2010 Personal Archive

In een recent interview voor NGN Live Experts TV (hier nog een keer te bekijken/beluisteren) stelde iemand de volgende vraag:

Als ik SBS 2011 aanschaf, kan ik dan ook de premium features van Exchange 2010 gebruiken zoals het Personal Archive?

Licentievragen zijn niet mijn favoriete vragen maar van een uitdaging op zijn tijd ben ik niet vies. Helaas bleek de officiƫle website van Small Business Server nog vrijwel geen informatie over SBS 2011 te bevatten, en het zelfde geldt voor de Technical Library op TechNet. En zelfs nu de site een update gekregen heeft is bovenstaande vraag nog niet beantwoord.

Dan moeten we iets verder duiken in de duistere wereld van Microsoft licenties. Om precies te weten wat je mag met een licentie en wat niet, zijn de Product Usage Rights beschreven, ofwel PUR. Als we in dit document SBS 2011 opzoeken dan lezen we:

Exchange Server 2010 Enterprise is vereist voor toegang tot Enterprise-functies. Naast SBS 2011 CAL Suite moet u CAL's voor Exchange Server 2010 Enterprise aanschaffen voor toegang tot de volgende functies van Exchange Server Enterprise in het SBS 2011 Standard-domein: Custom Retention Policies; Personal Archive; Voicemail; Information Protection and Compliance; Cross Mailbox Search; Legal Hold; Advance Mobile Policies en Per User/Distribution List Journaling.

Of in het Engels:

Exchange Server 2010 Enterprise Required to Access Enterprise Functionalities. In addition to SBS 2011 CAL Suite, you must acquire Exchange Server 2010 Enterprise CALs to access the following Exchange Server Enterprise functionalities in the SBS 2011 Standard domain: Custom Retention Policies; Personal Archive; Voicemail; Information Protection and Compliance; Cross Mailbox Search; Legal Hold; Advance Mobile Policies, and Per User/Distribution List Journaling.

De Engelste tekst is het duidelijkst, hier lezen we dat we voor deze functionaliteit als extra het volgende nodig hebben: Exchange Server 2010 Enterprise CALs. Opvallend is dat de Nederlandse tekst een fout bevat, volgens deze tekst hebben we dit nodig: CAL's voor Exchange Server 2010 Enterprise. Om het verschil te begrijpen moet je iets meer weten over de licensiering van Exchange 2010, hiervoor verwijs ik naar een eerder artikel: Exchange 2010: Edities en licenties. Ik had nooit verwacht dit nog eens te zullen zeggen: Ik zal Microsoft op de hoogte brengen van de fout in hun PUR. :-)

Maar voor Maurice hoop ik dat het antwoord helder is, voor die gebruikers welke het Personal Archive gaan gebruiken heb je een Exchange Enterprise CAL nodig.

2 comments:

Anonymous said...

Blijkbaar kom je er hiermee nog niet helemaal, ook een “Office 2010Pro Plus Volume Licensing” /per user is vereist. Nogal veeleisend voor een gemiddelde SBS klantenprofiel.

http://www.microsoft.com/exchange/en-us/licensing-exchange-server-email.aspx

Jetze Mellema said...

Dat klopt inderdaad, maar het kan ook met Outlook 2007 in bepaalde versies. Ik heb hier al eerder over geschreven op dit blog.

Of de gemiddelde SBS klant daarover beschikt is een interresante vraag, maar we hebben het hier wel over enterprise functionaliteit. Niet iets waar de gemiddelde SBS klant vaak naar vraagt.