Sunday, April 25, 2010

Outlook 2003 en Exchange 2010, kan dat en hoe zit dat met encryptie?

Wanneer ik met klanten over een implementatie van Exchange 2010 spreek, dan is een vaak gestelde vraag welke versies van Outlook ze kunnen gebruiken in combinatie met Exchange 2010. Het antwoord daarop is simpel: Outlook 2003 en hoger worden door Microsoft ondersteund in combinatie met Exchange 2010.  Natuurlijk mis je in Outlook 2003 handige features als MailTips en kun je het Personal Archive niet benaderen, maar alle basic functionaliteit werkt gewoon.

En toch lopen veel mensen tegen problemen aan wanneer ze met Outlook 2003 verbinding willen maken met een mailbox op Exchange 2010. De oorzaak daarvan is meestal encryptie. Exchange 2010 vereist namelijk dat MAPI/RPC verkeer tussen client en server versleuteld is, wanneer een client onversleuteld verbinding probeert te maken krijgt hij een foutmelding. Afhankelijk van het exacte scenario kunnen dat 9 verschillende foutmeldingen zijn, waaronder:

  • Kan uw standaardmappen voor e-mail niet openen. Kan het informatiearchief niet openen.
  • Kan Microsoft Outlook niet starten. Kan het Outlook-venster niet openen. Kan de set mappen niet openen. De server is niet beschikbaar. Neem contact op met de beheerder als deze situatie zich blijft voordoen.
  • Kan geen verbinding met de computer met Microsoft Exchange Server maken omdat er netwerkproblemen zijn opgetreden. Als dit probleem blijft bestaan, neemt u contact op met de systeembeheerder.

image

De 6 andere foutmeldingen zijn varianten op bovenstaande, het komt er op neer dat Outlook 2003 geen verbinding kan maken met de database. Daarnaast zie je bij clients die in Cached Mode draaien, dat de status rechts onder op Disconnected blijft staan.

In principe zijn er 2 oplossingen: Outlook aanpassen of Exchange. In het Outlook 2003 profiel kunnen we op het tabblad Security een vinkje zetten voor Encrypt data between…

image

Voor een enkele werkplek is het probleem hiermee opgelost, voor een gecentraliseerde oplossing voor alle werkplekken zul je dit liever met een GPO doen, in combinatie met de Office 2003 Administrative Templates.

Een minder fraaie oplossing is een aanpassing in Exchange 2010. De vereiste voor encryptie is een instelling op de Client Access server namelijk. Door die uit te schakelen kan ook een Outlook client verbinden welke geen gebruik maakt van versleuteling, maar dit gaat ten koste van het beveiligingsniveau van de oplossing. Je vindt deze property met de cmdlet Get-RpcClientAccess en kunt hem aan op uitschakelen met Set-RpcClientAccess:

Set-RpcClientAccess -Server <NaamServer> -EncryptionRequired $false

image 

Misschien ten overvloede, maar deze aanpassing is dus niet aanbevolen. Beter is het om de instelling van Outlook aan te passen, zodat de verbinding met Exchange 2010 versleuteld wordt.

No comments: