Thursday, January 21, 2010

Exchange 2010: new-TestCasConnectivityUser.ps1 en Mailbox could not be created

Onlangs kwam ik het volgende tegen, op een Exchange 2010 omgeving wilde ik een gebruiker aanmaken voor de test-*connectivity cmdlets, dat doe je met het script new-TestCasConnectivityUser.ps1. Dit resulteerde in de volgende foutmelding:

CreateTestUser : Mailbox could not be created. Verify that OU 'Users' exists and that password meets complexity requirements.

De oorzaak was dat er nog een andere OU met de naam 'Users' bleek te zijn. Het tijdelijk hernoemen van deze OU was de oplossing, het script draaide zonder problemen door. Uiteraard was het aanpassen van het script new-TestCasConnectivityUser.ps1 ook een oplossing, maar bovenstaande was het snelste.

Monday, January 4, 2010

Welke software gebruik ik?

Zo af en toe kom je een tool tegen waarvan je wilde dat je hem jaren eerder had gevonden. Nu ben ik geen grote fan van allerlei tooltjes op mijn systemen, maar er zijn er zo een aantal waar ik niet zonder kan. Dit topic gaat over de software die ik min of meer dagelijks gebruik, op mijn zakelijke laptop en mijn thuiscomputer.

Virtualisatie

Hoe gek ik ook ben op Microsoft software, voor virtualisatie op de desktop is VMware Workstation al jaren de onbetwiste marktleider. Toen Microsoft in 2003 de techniek van Virtual PC over nam van het bedrijf Connectix, leek het er op dat ze een rol op de desktopmarkt wilden gaan spelen. Maar in de praktijk heeft het product slechts een bijrol gespeeld, tot de techniek onlangs terug kwam in Windows 7’s XP Mode.

image

Het nadeel van VMware Workstation is dat het geld kost, verder kan ik er geen bedenken. Mijn thuiscomputer heb ik voorzien van 8 GB werkgeheugen en de virtuele disks van VM’s die ik tegelijkertijd wil gebruiken heb ik verdeeld over 3 fysieke schijven. Dat geeft voldoende performance om allerlei test-omgevingen te bouwen, die gebruik ik vervolgens ter leeringhe ende vermaeck of om situaties na te bootsen waar ik een vraag over zie in de communities.

Screenshots

Om even snel quick and dirty een screenshot te maken ben ik verslingerd geraakt aan Snipping Tool, het snapshotpakketje van Windows Vista en Windows 7. Om hem te gebruiken in 7 moet je hem even installeren, je vind hem bij de Tablet PC Optional Components, voor servers moet je helaas de Desktop Experience aanzetten. Het gebruik is simpel, je selecteert een gebied en na een muisklik staat het op je klembord klaar om ergens in te plakken. Uiteraard kun  je het ook opslaan of een eenvoudig lijntje trekken om iets aan te duiden. Dat is het dan ook wel zo’n beetje.

image

Wanneer ik een howto of ander document maak met screenshots dan gebruik ik TechSmit’s SnagIt, het grote voordeel van SnagIt is dat je makkelijk screenshots kunt maken van bijvoorbeeld een geopende properties-sheet. SnagIt detecteert de randen van het object zodat je altijd precies datgene in je screenshot krijgt waar het om gaat. Ook kan het een screenshot maken van een deel van een pagina wat langer is dan de hoogte van je beeldscherm, ofwel SnagIt kan scrollen en een screenshot daarvan maken.

Ook kun je hem zo configureren dat de opeenvolgende snapshots steeds in één directory opgeslagen worden. Maar dat is slechts wat ik er mee doe, de mogelijkheden van SnagIt zijn zeer uitgebreid. Een tool die zijn geld waard is.

In- en uitpakken

De tijd van lange opdrachtregels met pkzip en arj is wel geweest, mijn favoriete tool om archieven me te maken of openen in momenteel 7zip. Het is lean and mean, ondersteunt alle bekende formaten, integreert netjes in de shell en is bovendien open source, dus gratis te gebruiken. Hier valt verder weinig over te vertellen.

Office-suite

Misschien het minst interessante deel van dit artikel, maar mijn office-suite is Microsoft Office 2007. Het is dat ik het gratis mag gebruiken, anders had ik thuis misschien wat anders gedraaid of had ik een exemplaar aangeschaft via SurfSpot. De afgelopen jaren heb ik een aantal keren naar OpenOffice gekeken maar kon er niet aan wennen. Het blijft voor mij een pakket wat haar best doet om op Office te lijken maar zonder dat het echte innovatie biedt.

Niet dat ik helemaal weg ban van Office 2007, vooral in Word mis ik het onderwaterscherm wat WordPerfect vroeger had. Het gebeurt me te vaak dat iets simpelweg anders uitvalt dan ik het wil maar dat ik niet kan verklaren waardoor het komt.

Visio is ideaal om snel even een illustratie te maken bij een technisch verhaal. Omdat ik mij met name bezig hou met Microsoft Exchange gebruik ik alleen de aanvullende Exchange Visio Shapes. Het is waar: 1 plaatje zegt meer dan 1000 woorden.

image

Remote Desktop connecties

Als consultant kom ik vaak bij verschillende klanten en daar mag ik doorgaans met mijn eigen laptop in hun omgeving werken. Via RDP maak je dan al snel connectie met een stuk of 10 servers, waarbij je vaak verschillende credentials gebruikt, soms de client drives wilt mappen of één desktop graag full screen wilt tonen. Mijn tool hiervoor is VisionApp Remote Desktop. Let op, deze link verwijst naar de huidige versie die Remote Desktop 2010 gedoopt is. Dit is een versie dit bedoeld is om met meerdere collega’s gebruik te maken van een centrale database waarin de connecties beheerd worden.

De versie die ik gebruik is een stuk beperkter maar doet precies wat ik nodig hebt: Remote Desktop 1.5. Deze is te vergelijken met de gratis versie van 2010 welke je hier kunt downloaden. Een aanrader voor iedereen die regelmatig verschillende RDP connecties gebruikt.

image

Een handige optie van deze tool is de mogelijkheid om je credentials op te slaan. Hou hierbij wel rekening met eventueel verlies of diefstal van je laptop. Hoe veilig zijn de gegevens van je klanten dan? Een goede mogelijkheid is om de gebruikersnaam wel op te slaan, maar het wachtwoord niet.

FTP

Af en toe maak ik eens een ftp-connectie, gek genoeg doe ik dat vaker thuis dan voor mijn werk. Bijvoorbeeld naar mijn Xbox spelcomputer of DreamBox sattelietontvanger. Wat je dan wilt is een tool die gratis is, precies doet wat je nodig hebt en ook nog voldoende functionaliteit biedt voor als het een keer wat ingewikkelder wordt. Sinds SmartFTP niet gratis meer is gebruik ik daarom Filezilla.

Omdat ik het zo weinig gebruik heb ik nooit de moeite genomen om me echt in deze tool te verdiepen. Bovenin vul ik de servernaam en mijn credentials in en druk op enter, klaar is Kees. Vervolgens kun je simpelweg met drag-and-drop files verplaatsen en door directories navigeren. Wanneer je permissies wilt zetten (chmod) dan kun je dat via het contextmenu doen.

Bloggen

Ik schrijf artikeltjes voor onder andere mijn eigen blog, Microsofts IT Pro Community Blog, PQR’s Virtuall Blog en het Exchange Themablog van de NGN. Het klinkt misschien raar, maar soms gaat er meer tijd zitten in het correct plaatsen van een artikel dan het schrijven. Sinds een tijdje gebruik ik voor het schrijven van een artikel Windows Live Writer. Met WLM kan ik makkelijk plaatjes en andere objecten invoegen maar nog belangrijker, mijn artikel met een druk op de knop uploaden naar allerlei blog-platformen.

image

Eerlijk gezegd weet ik niet eens of er vergelijkbare producten zijn, WLM doet gewoon precies wat ik nodig heb. Helaas zijn lang niet alle blogs ingericht voor WLM, maar de meeste bekende pakketten worden wel ondersteund.

Twitter

Of moet ik Social Networking 2.0 zeggen? Op Twitter volg ik een dertigtal mensen waarvan ik vind dat ze wat nuttigs te melden hebben, dat zijn zonder uitzondering vakgenoten in binnen- en buitenland. Een handige manier om hun tweets te volgen is de tool TweetDeck.

image

In de eerste kolom staan hun tweets, in de tweede kolom verschijnen tweets van mensen die op mijn tweet reageren en in de laatste kolom heb ik een zoekfilter aan staan die alle tweets toont met de term Exchange 2010 er in. Maar hoe je Twitter of TweetDeck gebruikt is natuurlijk heel persoonlijk.

O ja, natuurlijk Twitter ik zelf ook. Dat probeer ik zo zakelijk mogelijk te houden, meestal Engelstalig en voor 90% gaat het over Exchange of Exchange gerelateerde zaken. Volg mij via http://twitter.com/JetzeMellema.

Nog meer?

Dit zijn de algemene producten die ik dagelijks gebruik om mijn werk en hobby uit te voeren. Daarnaast gebruik ik een aantal tools die specifiek zijn voor de producten waarmee ik werk of een opdracht die ik uitvoer voor een klant. Daarover binnenkort meer.